#
Dog for you PDF Print E-mail

Odločiti se boste morali sami. Lahko vam le prebližamo nekaj pasem, spregovorimo o njihovem temperamentu, velikosti, potrebah. In ne najman pomembno. Ali bi vam bolj ustrezala samec ali samička.Tu je nekaj kar vam bo pomagalo pri odločitvi.

bernski.jpg

Temperament / značaj
S tem psom boste preživeli približno deset let, torej se prepričajte ali ima pes, ki si ga želite osebnost, ki vam odgovarja. Ali si želite psa, ki potrebuje veliko gibanja ali psa, ki le poležava v senci? Psa, ki je lahko učljiv ali strogega čuvaja? Lahko si kupite psa, ki je prijazen do vsakogar ali pa takega, ki je lojalen do domačih a sovražen do tujcev. Določeni psi potrebujejo več pozornosti, kot ostali. Ne uničite jim značaja.

Velikost
Vsi mali kužki so seveda prisrčni, ampak hitro rastejo- nekateri celo zelo rastejo. Poizvedite kako velik in težak bo vaš pes. Ne pozabite, da večji psi potrebujejo več hrane in prostora - ali je vaše stanovanje ali dvorišče sploh dovolj veliko za takšnega psa. Naj vam bo v vednost: tudi nekateri majhni psi potrebujejo veliko prostora za tekanje naokrog in "kurjenje" energije.

Dlaka

Vse pse je potrebno kopati in krtačiti. Dolgodlaki pes vam lahko tako vzame kar nekaj časa preden ga očedite.Pes tudi zamenja dlako, tako, da premislek ne bo odveč.

Samica ali samec 
V glavnem ni velikih razlik v značaju mes samci in samicami. V času gonitve je potrebno paziti na samca, ker jo zelo rad popiha od doma in si išče izbranko. Takrat se tudi veliko psov izgubi. Na drugi strani pa teh skrbi ni, saj samica na svojega izbranca čaka doma. Da ne bo pomote. Tudi na samico moramo paziti v času gonitve in sicer zavarovati njeno bivališče pred drugimi psi. To se dogaja dvakrat letno.  Ponavadi so samice v tem času mirne za razliko od samcev, ki včasih tulijo cele noči....

 

Time

Poll

S kakšno vrsto hrane hranite vašega psa ?
 

Weather forecast