#
Ste pripravljeni na psa ? PDF Natisni E-pošta

Na kaj pomislite ko si naslikate svoje življenje s psom ? Igro na dvorišču, dolge sprehode po deželi, deževne popoldneve , ko skupaj poležavata na kavču... Morda pa potrebujete štirinožnega in repatega prijatelja za svoje otroke, morda čuvaja za svojo posest ali stanovanje ali pa morda šampiona s katerim bosta žela uspehe na razstavah. Pes je lahko vse to...morda celo več.

Ampak preden pripeljete psa domov, bi bilo dobro , da spoznate tudi to plat: veterinarske račune za razna bernski3.jpg cepljenja, cena treninga, nesreče , ki se dogajajo preden je pes popolnoma zdresiran.Ste pripravljeni na izgubo svojih najljubših čevljev, morda celo najljubših vrtnic, ki bodo razkopane in zgrižene pometane naokrog. Ne pozabite na obvezno jokanje, tuljenje in lajanje ravno takrat , ko bi vi najslajše spali ali pa vas motijo ravno takrat, ko ste se spravili k kosilu. DA, psi počno vse to in še več....torej če niste pripravljeni na žrtvovanje, za lastništvo psa niste pripravljeni...

Zapomniti si je potrebno, da lastništvo traja njegovo celo življensko dobo; če teh obveznosti ne morete prevzeti, niti vi niti vaš pes ne bosta srečna.Torej če ste dosledno  prebrali zgornje vrstice in še niste zbežali proč, potem se poslovite od vašega dosedanjega življenja, vaših čevljev, zaves in podobne psom nepotrebne "navlake" . Za vas imam še nekaj informacij in napotkov. Želim vam , da bi bila vaša odločitev o nakupu pasjega mladička čim lažja.

Hrana - Potrebovali boste  posebno  hrano za mladičke. Držite se oznak "junior" in napake bodo skoraj izključene. Skoraj vsi proizvajalci pasje hrane  imajo na svojih  izdelkih označbo za koliko stare pse je hrana in koliko jo določeni pes na dan potrebuje. Obvezno svojega psička čimprej odvadite prosjačenja hrane od ljudi, pa tudi vaša družina naj ne nasede tem žalostnim, prosečim očem.

Voda - Ves čas mora imeti svežo vodo. Poleti jo bo treba večkrat zamenjati zaradi vročine, pozimi pa morate paziti, saj voda zaradi nizkih temperatur zamrzne.

Sprehodi - Odrasel pes na višku moči potrebuje vsak dan uro do dve sprehoda, mladiči manj. Ne hodite predaleč z mladički, ker jih boste nazaj nosili na rokah. Obvezno nabavite: Žogico ali frizbi za igro, povodec(za mladičke štiritočkovni). Potrebovali boste tudi dežnik in pasja oblačila za tiste pse , ki so tudi pozimi navajeni toplega stanovanja.

Učenje - Najprej o čistoči v stanovanju.  Najhitreje se naučijo kakati in lulati na časopisni papir - torej preden pripeljete mladička domov, si pripravte goro časopisnega papirja. Za učenje lepih manir pa je potreben predvsem čas in potrpežljivost. Tudi pasja mala šola ni napačna. Udeležite se je ,če le imate čas.Pripravite se, da boste obvladovali obnašanje svojega psa doma, z gosti, na sprehodu v parku ali po soseski, pri veterinarju -torej povsod.
 
Skrb za zdravje - Nekatere pasme so nagnjeni k boleznim kot so; sladkorna bolezen, artritis, displazija kolkov in podobno. Pozanimajte se preden kupite psa. Več o ceplenju in odpravljanju glist in podobnega pa v nadaljevanju.
 
Igra - Pes mora imeti tudi primerno igračo.Kaj to je , boste ugotovili v prvi trgovini, kjer vas bodo olajšali za nekaj sto tolarjev. Drago? Sploh ne, pomislite vendar na svoje nove čevlje.
 
Tekmovanja - Poglavje zase.
 
Odpuščanje - Pes se vam  zaradi prežvečenih copat ne bo opravičil, prav tako tudi ne za dodatno delo, ki vam ga je povzročil s kopanjem kosti na zelenici vendar mu boste morali njegove "napake " vseeno oprostiti.
 
Nauk - Ne skrbite. Vse vam bo povrnjeno.
 
 

Ura

Anketa

S kakšno vrsto hrane hranite vašega psa ?
 

Vremenska napoved